Pečeme, meleme

Část našich výrobků pečeme z mouky umleté na vlastním, kamenném mlýně. Takto umletá mouka je čistá, bez jakýchkoliv dalších příměsí (např. bělidel) a výrobky z ní upečené mají nejen přírodní chuť a vůní, ale také si zachovávají vysokou, nutriční hodnotu. Oproti běžné mouce obsahují více vitamínů, bílkovin a vlákniny a naopak méně lepku a jsou  jednoznačně zdraví prospěšnější.  

Pomalé mletí na kamenných mlýnech je technologie prověřená tisíciletími. Tak jako v jiných odvětvích však přestala vyhovovat moderním nárokům hlavně z hlediska časové náročnosti.

Dnešní zrychlené zpracování obilovin v průmyslových mlýnech umožňuje sice zpracovat obrovská kvanta surovin, využití moderních postupů se však také odráží na kvalitě mouky.

Ve válcových mlýnech dochází k přehřívání zpracovávaných obilovin, což se následně projevuje její sníženou kvalitou. Naopak, pomalý proces mletí na kamenném mlýně zrna nepřehřívá a zůstávají tak zachovány veškeré přirozené vlastnosti mouky, které se projevují příznivými účinky na lidské zažívání a posilují celkovou obranyschopnost organismu.

CO PEČEME

CHLEBA:

  1. Valašský chleba (označen logem pekárny) - klasický chléb z nejkvalitnějších surovin s převahou žitné mouky a s přídavkem vařených brambor dlouho vydrží čerstvý a je zdravější než běžný chléb  
  2. Sedlácký chleba (označen S) - chléb „moderního“ typu – více nadýchaný s převahou pšeničné mouky
  3. Mlynářský chleba (označen M) - chléb s plným, nebo částečným podílem vlastní mouky – vlastní mouka je díky pomalému mletí na mlýnských kamenech podstatně kvalitnější a zdravější, obilovina si zachová většinu původních, nutričních hodnou, má nižší obsah lepku

Rozdělení chleba podle tvaru a gramáže je pro výše uvedené druhy stejné (např. Valašská štricla, sedlácká štricla, mlynářská štricla):

  • štricla 750g - klasický, oválný tvar (pecen)
  • štangla 750g - podlouhlý chléb (tzv. chleboveka, dlouhán, doutník apod.)
  • kulovatý 750g - kulatý bochník
  • malučký 500g - buď kulatý, nebo podlouhlýmenší gramáže

Další druhy chlebů:

  • Šraněk 300g - lehčí chleba jižního (italského typu), pro nás blíže vece - světlá a tmavá varianta
  • Rozdrapený 750g - kulatý (větší), na povrchu výrazně, úmyslně prasklý
  • Rozdrapený malučký 500g - viz výše, ale malý 

Výklad ostatních pojmů:

  • Rožek - rohlík
  • Pletenica - pletýnka
  • Rozdrapený - (chleba) prasklý
  • Špica - dlouhý, nařezaný rohlík
  • Esko - bílé pečivo tvaru S
  • Brýle - bílé pečivo ve tvaru brýlí (cvikru)
  • Mňáganý koláč z náplňú - tlačený koláč s náplní
  • Slaďučký rožek z meruňkovú (makovú) náplňú - rohlíček ze sladkého těsta s meruňkovou (makovou) náplní 
  • Bílkovinný chlebík na dobrú noc – odpovídá inzulínovému principu dělené stravy, umožňuje hubnutí ve spánku. Vhodné pro diety, sportovce, cukrovkáře aj...

POZNÁMKA: 

Slovo Valašský uvádíme také u výrobků u kterých chceme zdůraznit jejich prémiovou kvalitu
Slovo Mlynářský používáme u výrobků s podílem vlastní mouky

Naše výrobky můžete zakoupit v prodejně Smarket Horní Lideč v Horním Lidči.