Pečeme, meleme
Část našich výrobků pečeme z mouky umleté na vlastním, kamenném mlýně. Takto umletá mouka je čistá, bez jakýchkoliv dalších příměsí (např. bělidel) a výrobky z ní upečené mají nejen přírodní chuť a vůní, ale také si zachovávají vysokou, nutriční hodnotu. Oproti běžné mouce obsahují více vitamínů, bílkovin a vlákniny a naopak méně lepku a jsou jednoznačně zdraví prospěšnější.
Pomalé mletí na kamenných mlýnech je technologie prověřená tisíciletími. Tak jako v jiných odvětvích však přestala vyhovovat moderním nárokům hlavně z hlediska časové náročnosti.
Dnešní zrychlené zpracování obilovin v průmyslových mlýnech umožňuje sice zpracovat obrovská kvanta surovin, využití moderních postupů se však také odráží na kvalitě mouky.
Ve válcových mlýnech dochází k přehřívání zpracovávaných obilovin, což se následně projevuje její sníženou kvalitou. Naopak, pomalý proces mletí na kamenném mlýně zrna nepřehřívá a zůstávají tak zachovány veškeré přirozené vlastnosti mouky, které se projevují příznivými účinky na lidské zažívání a posilují celkovou obranyschopnost organismu.
CO PEČEME
CHLEBA:
- Valašský chleba (označen logem pekárny) - klasický chléb z nejkvalitnějších surovin s převahou žitné mouky a s přídavkem vařených brambor dlouho vydrží čerstvý a je zdravější než běžný chléb
- Sedlácký chleba (označen S) - chléb „moderního“ typu – více nadýchaný s převahou pšeničné mouky
- Mlynářský chleba (označen M) - chléb s plným, nebo částečným podílem vlastní mouky – vlastní mouka je díky pomalému mletí na mlýnských kamenech podstatně kvalitnější a zdravější, obilovina si zachová většinu původních, nutričních hodnou, má nižší obsah lepku
Rozdělení chleba podle tvaru a gramáže je pro výše uvedené druhy stejné (např. Valašská štricla, sedlácká štricla, mlynářská štricla):
- štricla 750g - klasický, oválný tvar (pecen)
- štangla 750g - podlouhlý chléb (tzv. chleboveka, dlouhán, doutník apod.)
- kulovatý 750g - kulatý bochník
- malučký 500g - buď kulatý, nebo podlouhlýmenší gramáže
Další druhy chlebů:
- Šraněk 300g - lehčí chleba jižního (italského typu), pro nás blíže vece - světlá a tmavá varianta
- Rozdrapený 750g - kulatý (větší), na povrchu výrazně, úmyslně prasklý
- Rozdrapený malučký 500g - viz výše, ale malý
Výklad ostatních pojmů:
- Rožek - rohlík
- Pletenica - pletýnka
- Rozdrapený - (chleba) prasklý
- Špica - dlouhý, nařezaný rohlík
- Esko - bílé pečivo tvaru S
- Brýle - bílé pečivo ve tvaru brýlí (cvikru)
- Mňáganý koláč z náplňú - tlačený koláč s náplní
- Slaďučký rožek z meruňkovú (makovú) náplňú - rohlíček ze sladkého těsta s meruňkovou (makovou) náplní
- Bílkovinný chlebík na dobrú noc – odpovídá inzulínovému principu dělené stravy, umožňuje hubnutí ve spánku. Vhodné pro diety, sportovce, cukrovkáře aj...
POZNÁMKA:
Slovo Valašský uvádíme také u výrobků u kterých chceme zdůraznit jejich prémiovou kvalitu
Slovo Mlynářský používáme u výrobků s podílem vlastní mouky